מבנה העפעפיים מורכב מאד וכולל מספר רב של שכבות אנטומיות שונות בהן העור, שריר האורביקולריס הסוגר את העין, שני שרירים הפותחים את העין, מחיצת הארובה, שומן ארובתי, ורירית המצפה את העפעפיים בחלקן הפנימי (לחמית העין). כל אלה מתרכזים בעפעף שכל עוביו מספר מילימטירים.
המבנה המיוחד והעדין הזה מאפשר לעפעפיים למלא את יעודן העיקרי שהוא הגנה על העין ופיזור אחיד של שכבת הדמעות בזמן מצמוץ. לעפעפיים יש גם השפעה מהותית על מראה העיניים ותפקיד חשוב בהבעת הפנים הכללית, ובתקשורת הבלתי מילולית. מחלות עפעפיים יכולות להתבטא אם כן, בהפרעה לתפקוד העין עצמה, או בשינוי בלתי רצוי במראה העיניים.
רוב השינויים במראה העיניים קשורים לגיל וכוללים הופעה של עודפי עור בעפעף העליון או שקיות מתחת לעיניים בעפעף התחתון. אך גם סיבות רפואיות כגון חולשת שרירים או הפרעות נוירולוגיות עשויות לשנות את מראה העיניים ע"י גרימת צניחת עפעפיים או פטוזיס. רבים מהשינויים בחזות העפעפיים ניתנים לתיקון קוסמטי בניתוחי העפעפיים השונים הנסקרים בצורה נרחבת במקומות שונים באתר זה.
מגוון של מחלות עפעפיים פוגעות באיכות החיים ובתפקוד העין עצמה. מחלות אלו אינן נדירות. שכיחותן עולה מאד עם התקדמות הגיל.המחלה השכיחה ביותר הפוגעת בעפעפיים היא דלקת עפעפיים (בלפריטיס בלועזית). דלקת עפעפיים משפיע על בלוטות העפעפיים המפרישות את המרכיב השומני של הדמעות ולכן היא מלווה פעמים רבות בתופעה של עין יבשה. התפתחות שעורה כלואה (כלזיון) בעפעף גם היא תופעה הקשורה פעמים רבות לדלקת עפעפיים כרונית.
עין אדומה, כאבים ועין גרויה יכולים להיות קשורים לשינויים במנח העפעפיים, שינויים היכולים להשפיע גם הם על בריאות העין. שפת העפעף הפונה החוצה – תופעה הנקראת אקטרופיון, מביאה לחשיפת יתר של גלגל העין לאוויר ולהתפתחות גירוי בעין ויובש קשה. תופעה דומה מתרחשת כאשר העפעף משוך כלפי מטה במצב הקרוי משיכה מטה של העפעף התחתון או LID RETRACTION, מצב היכול להופיע על רקע גיל או כסיבוך של ניתוחים קודמים.
שפת עפעף הפונה פנימה – תופעה הנקרא אנטרופיון היא בעיה נוספת היכולה לגרום לגירוי של העין. הגירוי נגרם משפשוף מתמיד של הריסים כנגד העין. מצב דומה מתקיים כאשר חלק מהריסים משנים את כיוון גדילתם וצומחים לכיוון העין – מצב הנקרא צמיחת ריסים הפוכה (טריכיאזיס בלועזית).
גושים וגידולים בעפעפיים יכולים להופיע בכל הגילאים. שעורה כלואה מהווה את הסיבה השכיחה ביותר להתפתחות גוש בעפעף. בדיקת עיניים פשוטה יכולה להבדיל בין שעורה כלואה לרוב הגידולים. הגידולים עצמם הם שפירים ברוב המוחלט של המקרים, אך גם גידולים ממאירים יכולים להופיע על פני העפעפיים. במקרים בהם קיים חשד לגידול מסירים את הגידול ושולחים אותו לבדיקה פתולוגית.
הטיפול בגידולי עפעפיים נעשה לרוב ע"י מומחה לאוקולופלסטיקה. ד"ר יסעור הוא היוזם והמנהל של מרכז גידולי העיניים בבי"ח רבין ובמרכז דוידוף. גידולי העפעפיים הממאירים מטופלים על ידו במרכז לגידולי עיניים. מסגרת זו יכולה להציע את הטיפולים והניתוחים הסטנדרטיים, וגם את ניתוחי השחזור המורכבים ואת הטיפולים המתקדמים ביותר, כולל טיפול חדשני ל-BCC, הגידול השכיח בעפעפיים.